Storm in mijn hoofd ∞even lekker uitwaaien

Spiegeltje, spiegeltje...

Spiegeltje, spiegeltje

De meest overschatte hobby, maar direct ook de meest onderschatte hobby allertijden? Fotogafie!

Aangewakkerd door de Carbagerun van twee weken geleden ben ik meer dan ooit geïntereseerd in het maken van mooie foto's. Maar waar ik regelmatig tegenaan loop, is dat mijn Sony compactcamera niet slechte, maar zeker ook geen uitmuntende foto's maakt.

In 2010 heb ik nog de zeer bewuste en berekende keuze gemaakt voor een nieuwe compactcamera. Handig om mee te nemen, een behoorlijke zoomlens en bij goede omstandigheden zeer goede foto's. Geen gedoe met grote verwisselbare lenzen, flitsers, en andere accessoires, gewoon lekker compact.
Dus nu toch de zoektocht naar 'beter'. Maar ja, wat is 'beter'? Is een grotere camera beter? Is duurder beter? Is een bepaald merk beter? Op internet heeft men hier een uitgesproken maar zeer verschillende mening over. Dan maar op pad.

Met enige voorkennis ga ik naar een aantal winkels om mijn te laten informeren en adviseren over de verschillende modellen. Na een paar middagen en avonden shoppen blijkt tot mijn grote verbazing het advies zeer uiteenlopend. In elke winkel stel ik namelijk de zelfde vraag:

'Ik heb een 2 jaar oude compact, maar wil eigenlijk wat meer met mijn camera kunnen doen.'

Winkel A (Saturn Groningen):

Als je één van de grote merken neemt zit je altijd goed. Het hangt eigenlijk van je budget af hoe ver je wilt gaan. Verder maakt het niet zoveel uit welk merk je neemt. Kijkt u gerust nog even rond.

Winkel B (Mediamarkt Groningen):

(opgevangen advies bij andere klant) Foto's op je camera niet goed? Misschien zit er dan een virus op je camera. Moet je wel even naar laten kijken, want als je foto's niet goed zijn klopt het niet.

Winkel C (Foto MGM Leeuwarden): Canon EOS 60D met 18-135 kitlens

Probeer gewoon eens een paar. Als de camera goed aanvoelt ben je al een heel eind. Je zou aan de Sony Alfa lijn kunnen denken als je echt richting sportfotografie wilt. Maar dan moet je wel door een indirecte elektronische zoeker willen kijken. En anders kun je denken aan de hele goede D7000 van Nikon of de Canon tegenhanger, de EOS 60D. Dan heb je al hele leuke camera's voor een beginner.

Winkel D (Mediamarkt Leeuwarden): Sony A57 met 18-55 kitlens

De Sony Alfa is echt een aanrader: supersnel, en een gestabiliseerde body. En hoewel wij veel Canon verkopen is Nikon toch echt veel beter. Ik heb 'em zelf ook. Canon loopt op dit moment namelijk heel erg achter met de processoren. Dus begin dan gewoon met een D3200 van Nikon, of een Sony Alfa 57 omdat die geen gestabilliseerde lenzen hoeft, dus op termijn veel goedkoper is.

Winkel E (Vaszlovszky, Overwinningsplein Groningen): Sony A37 met 18-55 kitlens

Als beginnend fotograaf moet je eigenlijk gewoon Sony Alfa nemen. Neem de Sony A37 dan zit je altijd goed. Supersnel vanwege het ontbreken van een reflexspiegel. Ik heb 'em zelf ook voor erbij gekocht. Ik was helemaal Nikon-man, maar als ik nu zou instappen zou ik voor Sony Alfa gaan.

Winkel F (Saturn Groningen): Canon EOS 1100D met 18-55 kitlens

Ik zou gewoon een Nikon of Canon nemen, want die verkopen we het meeste. En hoe duur? Nou je koopt zegmaar gewoon een goedkoop 'doosje' of duur 'doosje'. En dan een lens er bij. En welke 'doosje' je moet hebben maakt eigenlijk niet uit. Het is meer de bouwkwaliteit dan fotokwaliteit. Dus dure 'doosjes' zitten wat sterker in elkaar en goedkope 'doosjes' zijn wat meer van plastic gemaakt. Dus ik zou gewoon voor een Canon EOS 1100D gaan, dan kun je er later altijd nog duurdere lenzen bij kopen.

Winkel G (Vaszlovszky, Meeuwerderweg Groningen): Sony DSC-HX200V

Iets meer dan je compact? En dan denk je aan spiegelreflex? Je kunt veel beter een wat grotere compact nemen zoals de HX200V van Sony. Heel veel cursisten bij ons hebben deze ook en de plaatjes die hij schiet zijn geweldig. Dus gewoon geen spiegelreflex doen, want dan moet je alweer meerdere lenzen kopen en deze HX200V kan gewoon 30x zoomen. Dus je hebt helemaal geen extra spullen nodig.

Winkel H (Mediamarkt Groningen, poging 2): Canon EOS 650D met 18-55 kitlens

Als instapper neem je gewoon een Canon of Nikon. Op termijn heb je daar gewoon het meeste aan. En welke? Hangt helemaal van je wens af. Je kunt al instappen bij de 1100D van Canon, of een D3200 van Nikon. Maar waarschijnlijk groei je daar snel uit, dus kun je beter iets hoger instappen bij een Nikon D5200 of een Canon EOS 650D die weer wat beter is met filmen.

Concluderend is de keuze nog steeds reuze. De Sony Alfa-lijn valt voor mij in ieder geval af. Deze camera's hebben geen direct zicht via de zoeker (het kijkgaatje), maar hebben daar binnen een klein tv-schermpje zitten. Weg ermee.
Ook de geadviseerde Sony compact valt af. Ik wil op den duur wel lenzen kunnen bijkopen. Ook alle instapmodellen laat ik achterwege, omdat ik verwacht dat ze me al snel té basis zullen zijn. Dus geen Nikon 3200 en de Canon 1100D valt ook af. Eigenlijk blijven er dan nog maar een paar opties over:

Twee moderne camera's met veel opties: Canon EOS 650D (filmen, touchscreen) en tegenhanger van Nikon: D5200. Of de iets oudere camera's maar van een iets betere klasse: Canon EOS 60D (ligt het best in de hand) en tegenhanger van Nikon: D7000.

Ik ga alles nog even een poosje op me laten inwerken. We shall see...

Written by Acropia on Sunday February 17, 2013

Permalink - Tags: camera, fotografie, spiegelreflex, foto


« Vorige blogbericht

Jan Durkpolder schaatstoertocht

» Volgende blogbericht

Carbagerun Winter Edition 2013 »