Storm in mijn hoofd ∞even lekker uitwaaien

Tjeukemeertocht geschaatst

Route Tjeukemeertocht 2010

Vandaag heb ik een schaatsronde gereden op het grootste meer van onze provincie: het Tjeukemeer. Om de verwachte drukte voor te zijn was ik rond 9 uur al aanwezig. Eén van de startplaatsen was bij het strandje van camping Tjeukemeer in Rohel. Er was aangekondigd dat er vanaf half 10 gestart kon worden, dus nu een half uurtje eerder was het nog lekker rustig.

Op wat mist na was het weer prachtig: droog en weinig wind. De tocht voerde tegen de klok in het meer rond. Van de start in Rohel (noordkant) dus eerst richting de snelweg A6. Langs de snelweg en de aanlegsteigers van de Marrekrite aan het eilandje ging de rit richting Oosterzee-Gietersebrug waar. Hier was ook een startplaats ingericht. Voor de mensen die in Rohel zijn gestart was dit het moment voor een stempel.

Vanaf Oosterzee-Gietersebrug werd het drukker op het ijs. De 'officiële' starttijd was namelijk net geweest. Via de zuidkant van het Tsjûkemar ging de tocht verder in de wind op langs Echten, Echtenerbrug en weer richting het noorden. Na zo'n 15 kilometer geschaatst te hebben bleek het ijs op de vaarroute bij buurtschap Vierhuis niet betrouwbaar. Daarom moesten we een paar meter door het riet klunen. Daarna volgde de laatste paar kilometer voor de wind weer terug naar Rohel.

Toch vreemd dat de tocht georganiseerd wordt als ronde van 25 kilometer. Bij thuiskomst blijkt dat de met GPS-tracker opgenomen route 'slechts' 18,5 km bedraagt.


Foto's:

Startplaats Tjeukemeertocht in Rohel

Stempelpost Oosterzee-Gietersebrug

Gevaarlijk hoor!

Veegauto op het ijs bij Oosterzee-Gietsebrug

Startplaats aan de overkant bij Oosterzee-Gietersebrug

Vergezicht richting de snelweg A6

Ijszeilers

Ijszeilers bij Echten

Klunen bij Vierhuis

Klunen bij Vierhuis

Klunen door het riet bij Vierhuis

Terugkomst bij het strandje bij Rohel

Terugkomst bij de startplaats nabij Rohel

Written by Acropia on Wednesday December 29, 2010

Urbex oude ambachtschool Wuiteweg

Oude ambachtschool Wuiteweg

Ruim 100 jaar geleden, destijds aan de Zuiderstraatweg (tegenwoordig Burgemeester Wuiteweg) in Drachten, werd er gestart met de bouw van een ambachtschool. Voor een bedrag van 32 duizend gulden werd destijds een zeer moderne school gebouwd om een leerplaats te bieden voor toekomstig ambachtslieden: van timmerlui en schilders tot smeden.

Na de tweede wereldoorlog werd het gebouw regelmatig verbouwd en uitgebreid wegens het stijgend aantal opleidingen en leerlingen. Van aspirant bakkers, tot elektro techneuten en later zelfs een opleiding matrijzenmaker door een LTS-opleiders van Philips binnen deze school.

Inmiddels ruim 100 jaar na de eerste bouw van de voormalige ambachtschool, wordt er binnenkort gestart met wederom een grootschalige verbouwing. Dit maal voor de tijdelijke huisvesting van locaties Splitting en Raai vanwege herbouw van hun gebouwen.

In het kader van 'gelukkig hebben we de foto's nog' heb ik samen met collega Patrick een ronde Urban Exploring (Urbex) gedaan in de vrijwel geheel gestripte gebouwen van de oude ambachtschool.

Written by Acropia on Monday December 6, 2010

Schaatsbaan Drachten open!

Schaatsbaan Drachten is open!

Na enkele dagen stevige vorst beginnen bij een rasfries als ik de voetjes weer te jeuken. Niet van eczeem, niet van een ingedaalde gordelroos, maar van een hevige natuurijskoorts. Waar sensatiebewust NL al bijna een week lang in spanning zit of de 'tocht der tochten' deze winter weer gereden kan worden, wachten wij in het hoge Noorden rustig op het moment dat de lokale natuurijsbaan open gaat.

Vanavond was het dan eindelijk zover. Enkele tientallen andere ijsbanen in het land waren woensdag al open, maar Drachten ging voor zeker, en opende vandaag. En wat voor opening?! Een prachtige sterke ijsvloer. Zeer weinig sneeuw op de baan. Een geweldige eerste schaatsavond van dit seizoen! Laat die winter maar komen!

Schaatsbaan Drachten

Schaatsbaan Drachten

Schaatsbaan Drachten

Written by Acropia on Thursday December 2, 2010

Sint Martinus @ 11 november

Snoepies!

1 ) Sint Maarten, Sint Maarten.
De koeien hebben staarten,
de meisjes hebben rokjes aan,
daar komt Sint Martinus aan.

2 ) Sint Maarten, Sint Maarten.
Er liepen twee tomaten,
de ene had een petje op,
de ander had een kale kop.

3 ) Sint Maarten, Sint Maarten.
Er liepen twee tomaten,
de ene had een petje op,
de ander had een kale kop.

4 ) Sint Maarten, Sint Maarten.
Er liepen twee tomaten,
de ene had een petje op,
de ander had een kale kop.

5 ) Sint Maarten, Sint Maarten.
De koeien hebben staarten,
de meisjes hebben rokjes aan,
daar komt Sint Martinus aan.

6 ) Elf november is de dag,
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje...
Elf november is de dag,
dat mijn lichtje branden mag.

7 ) Sint Maarten, Sint Maarten.
De koeien hebben staarten,
de meisjes hebben rokjes aan,
daar komt Sint Martinus aan.

8 ) Sint Maarten, Sint Maarten.
De koeien hebben staarten,
de meisjes hebben rokjes aan,
daar komt Sint Martinus aan.

9 ) Sint Maarten, Sint Maarten.
De koeien hebben staarten,
de meisjes hebben rokjes aan,
daar komt Sint Martines aan.

10 ) Sint Maarten, Sint Maarten.
Er liepen twee tomaten,
de ene had een petje op,
de ander had een kale kop.

11) Elf november is de dag,
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje...
Elf november is de dag,
dat mijn lichtje branden mag.

12 ) Sint Maarten, Sint Maarten.
Er liepen twee tomaten,
de ene had een petje op,
de ander had een kale kop.

Bovenstaand lijstje was het aanbod aan liedjes dat tijdens editie 2010 ons toegezongen werd. Soms vrolijk, soms lief. Soms gehaast, soms tot op het bot verregend, echter concluderend: weinig origineel. U bent niet door naar de volgende ronde. De live-shows zijn een lat te hoog. Probeert u het volgend jaar jaar nogmaals bij Sint Maarten 2011!

Written by Acropia on Friday November 12, 2010

Ellen Dikker - Fjord

Voor alweer ons derde theaterbezoek dit nieuwe seizoen zijn we vrijdagavond wederom naar theater De Lawei geweest. Dit maal voor de nieuwe voorstelling 'Fjord' van Ellen Dikker. Bijna een jaar geleden zijn we naar haar vorige voorstelling Toendra geweest. Toen erg vermakelijk, dus dit beloofde weer een leuke avond te worden.

Net als eerder deze week bij het bandje Piepschuim, was ook nu het ontvangst in De Lawei erg rustig. Een gastvrouw vertelde ons dat er slechts 30 kaartjes waren verkocht. Daarom waren er stoelen op het podium gezet, om zo de voorstelling vlak voor je gespeeld te zien worden. De zaal ging open en omdat we Ellen haar aanpak kenden gingen we voor veilig, iets uit het midden op de achterste (tweede) rij.

Ellen kwam op, al blazend op een rode ballon. Pang! En direct had ze alle aandacht. Ze was blij dat het publiek 'in grote getale was gekomen'. Gelukkig trok ze zich weinig aan van de beperkte opkomst en begon ze met onverminderd enthousiasme te spelen.

Ellen gaf aan onzeker te zijn over de veiligheid. Zijn er wel goede ontruimingsprotocollen? Zijn er EHBO-ers in de zaal? BHV-ers? Een dokter dan? Op zijn minst dan een sterke man? Ellen ging op zoek in het publiek. Met de opkomst van 30 personen, waarvan iets meer dan de helft vrouwen, had ik een kans van 1 op 10 om de uitverkorene te zijn...

Wegens een neergekomen kabelgoot met tientallen stekkers, draden, verlengdozen en stopcontacten kwam het Ellen erg goed uit dat ik systeembeheerder was: Haar redding! Ellen had nog net gevraagd of ik er voor haar kon zijn bij calamiteiten, als ze over het toneel rent en heftig bloedend (Heinz) terugkomt. Een calamiteit. En ik dacht nog veilig te zitten op de tweede rij.

Na het verbinden van de ketchupwond dreigde Ellen te gaan stikken. Als niet EHBO/BHV-er stond ik met mijn handen in het spreekwoordelijke haar. Slachtoffer Ellen dacht daar iets anders over en stelde een vakkundige Heimlich-greep voor. Gelukkig, Ellen was gered en de voorstelling voor doorgaan :)

Net als de vorige show transformeerde Ellen hierna in vele typetjes. Allemaal in het teken van de veiligheidsoefening. Van dochter Julliet, en een hippe modeontwerper van veiligheidshesjes, tot de Duitse interim manager en woordvoerdster Zwanilovtkavakolawisch (of zoiets). Erg leuke afwisseling tussen allemaal relevante personages.

Bij een veiligheidsinspectie bleek iemand 'iets' bij zich te hebben. Met een verdachte-pakketjes-scanner (rode kegellamp) zocht Ellen één voor één het publiek af naar diegene met een verdacht pakketje. En hoe toevallig, de zoektocht stopte toen ze bij mij was aangekomen. Ik mocht weer even naar voren komen voor een nadere inspectie. Ze scande mij van top tot teen en kwam tot de conclusie dat er nader onderzoek diende plaats te vinden. Ik mocht me even omdraaien, en tot groot vermaak van de andere bezoekers hees Ellen zich in een paar witte latex handschoentjes. Na een uitgebreide fouillering vond ze mijn portemonnee als het verdachte pakketje. Deze werd opgeborgen in het sleutelkastje.

Een aantal personages verder werd het tijd om het verdachte pakketje te ontleden. Door de aanwezige kluspassen in mijn portemonnee kwam ze er al snel achter dat ik handig ben. In haar show kwam meerdere keren naar voren dat ze graag in een kast schuilt. Daarom vroeg ze of ik thuis een kamertje kon bijklussen zodat ze bij ons in kon komen. Maar natuurlijk Ellen!

Na 90 minuten, en een mislukte zelfmoordpoging verder, was de voorstelling plots ten einde. De vorige show 'Toendra' zat aan elkaar van allerlei gekke typetjes. Erg grappig en soms absurd. Ook in deze nieuwe voorstelling kwamen er vele typetjes aan bod, maar dit maal met een soort van verhaallijn.

Helaas leek het verhaal niet helemaal af. Het begin was goed en helder uitgelegd. Het rokerstypje leidde echter weer erg af en het eind was erg plotseling, zonder duidelijke afronding. Maar misschien komt dat laatste ook omdat ik met mijn hoofd nog bij de fouillering was! :)

We hebben een erg leuke avond gehad en kijken absoluut uit naar een volgende voorstelling die ongetwijfeld weer beter zal zijn.

De website van Ellen: http://www.ellendikker.nl

Written by Acropia on Sunday October 31, 2010

Piepschuim - Opgenomen (bushokje)

Piepschuim - Opgenomen

Gisteravond, op de avond van mijn 27e verjaardag zijn we naar theater De Lawei geweest voor een avondje cabaret. Bij aankomst in De Lawei werden in de grote foyer ontvangen, waar het op dat moment, voor een theateravond, erg rustig was. En dat pas 15 minuten voor aanvang van de voorstelling? Vijf voor acht riep een stem om dat de gasten voor toneelvoorstelling de Grote Zaal mochten betreden. Wat? Dat kleine groepje mensen in de foyer werd ook nog eens gehalveerd?

Om acht uur kwamen de Robert en Cor (van Piepschuim) naar beneden gerend om ons mee te nemen naar de zaal... de Zwarte Zaal... een hele kleine zaal... en dus compleet uitverkocht met 30 mensen :)

Gitarist Jacco stond al te grooven, waar zanger Cor het publiek verwelkomt met de mededeling dat de naam van de voorstelling 'Opgenomen' gekozen is omdat namelijk de gehele voorstelling opgenomen zou worden en ter download beschikbaar gesteld zou worden aan de bezoekers.

Om er zeker van te zijn dat de bezoekers juist deze voorstelling zouden downloaden werd de voorstelling hernoemd naar een woord naar keuze. Cor had beloofd de eerste rij met rust te laten, dus de meneer met blauwe trui in het midden op rij twee (ikke) mocht een gek woord roepen. Nadat 'knetterpoepzakje' van iemand van de derde rij werd afgekeurd kwam ik met de verlossende kreet: 'bushokje'!

Piepschuim (zanger/gitarist Cor, gitarist en zwoele stem Jacco, en saxofonist/fluitist/klarinettist Robert) begonnen met het nummer Ergernis. Al snel kwamen we er achter dat dit geen stand-up comedy met grappen en grollen zou worden, maar meer een bandje met liedjes met komische teksten en interactie met de bezoekers.

Na het tweede nummer vertelt Cor dat saxofonist Robert vanavond laat, op de terugweg naar huis, graag leest. Hij laat een gastenboek rondgaan waarin iedereen een stukje voor Robert mag schrijven. Daarna spelen de heren weer verder.

Na het nummer 'Meekleurende brillenglazen' wordt er een quiz bedacht: wanneer iemand de volgende tune herkent krijgt hij/zij gratis de Piepschuim cd. Bezoeker Marijke op de eerste rij weet het niet zeker, maar gokt toch, en ze gokt goed! Na een applaus voor Marijke werd het laatste nummer voor de pauze gespeeld.

De tweede set werd ingezet met een zeer korte beatbox-opname als beat voor het nummer Kadavers. Daarna volgt een erg grappig nummer over de vrouw die samengesteld uit allemaal kleine mooie stukjes: de neus van oma, de borsten van d'r oom, een teen van haar zus zorgen voor Cor z'n droom :)

Vier nummers later wordt er wederom een gratis cd ter beschikking gesteld voor diegene die een coupletje van het nummer Doodgewoon kon opzeggen. Al na twee maten blijkt dit een onmogelijke opgave: zoveel tekst, zo'n snel ritme!

Hierna wordt als afsluiting het knotsgekke nummer TikTikTik gespeeld. Een daverend applaus volgt. Jacco heeft een eigen manier op het publiek te bedanken en heeft besloten noch een laatste nummer te brengen. Dit werd wederom een nummer met knotsgekke tekst 'Lacheraar'.

En toen was de voorstelling helaas wel afgelopen. Maar aan alle leuke dingen komt een einde, dus ook aan deze geweldig leuke avond. In de foyer stonden de heren klaar met cd-hoesjes waarin de zelf te downloaden en te branden cd in opgeborgen kon worden.

Wat een verrassend leuke avond, volgende keer weer!

Piepschuim website: http://www.piepschuim.com

Een paar foto's van Piepschuim (van een ander optreden):

Piepschuim - Robert

Piepschuim - Cor

Piepschuim - Jacco

Written by Acropia on Thursday October 28, 2010

Hiep hiep:

Hieperdepiep

Hoera!

Written by Acropia on Wednesday October 27, 2010

Comedytrain 2010 - 20 jaar jubileum tour

Comedytrain 2010

Woensdagavond was het zover: Het eerste theaterbezoek van seizoen 2010-2011, in de Lawei in Drachten. Ons theater/cabaret/voorstellingen jaar begint met een avondje Comedytrain. Vrijwel elk jaar bezoeken we deze verzameling van nieuw cabarettalent en oudgedienden in de grappenmakerij.

De avond werd geopend door mc Howard Komproe in zijn flitsend rode oude mannen vestje met gekke schoen en dito kapsel. Howard stelde voor dat Harry op de eerste rij chef 'Klappen' zou worden. Bij het opkomen en afgaan van elke cabaretier moest hij de rest van het publiek opzwepen om een daverend applaus te geven. Harry nam zijn taak uiterst serieus en al snel werd er geklapt voor de eerste cabaratier: Thijs van Domburg.

Thijs hebben we al eens eerder gezien in Comedytrain en had ook deze keer een vrij rustige start. Thijs zit vol met waanzinnige hersenspinsels waardoor het publiek soms vol onbegrip begint te lachen omdat we er dan helemaal niets meer van snappen.

Nadat Thijs was afgekondigd door Howard,vroeg iemand op de eerste rij of hij wel even naar de wc mocht. Natuurlijk zei Howard, en hij kondigde de tweede cabaratier aan: Stefan Pop.

Stefan werd compleet verrast door het door Harry opgezweepte publiek en kon maar amper uit zijn woorden komen. Of het nu werkelijk door het applaus kwam weet ik niet, want de rest van zijn betoog was afgerafeld en zeer slecht verstaanbaar. Jammer.

De derde comedian was Henri van Loon, van Henri van Loon Entertainment. Zoon van zijn vader, ook uit de entertainment. Ook zoon van zijn moeder: Wilma van Loon, van Wilma van Loon Entertainment. Na dit intro volgde een geslaagde practical joke met een ballon. Deze grap werd gevolgd door een geslaagde practical joke met een ballon. De ballonnenact werd gevolgd voor een practical joke met een ballon. Henri was apart, grappig, raar, merkwaardig maar wel leuk!

De avond werd afgesloten met cabaretier Martijn Koning. Ook Martijn hebben we eerder gezien en staat altijd garant voor absurde gedachtenkronkels. Van zijn apartement met trap (achter de bank), tot het afschrikken van kindjes tijdens Sint Maarten: "Sint Maarten, Sint Maarten. Wie ik? Nee hoor, M. Koning is de naam. M. Koning ziet u...".

Het was een gezellige avond, maar voor een jubileum tour vanwege het 20 jarig bestaan van Comedytrain, werd er door meerdere bezoekers toch meer van verwacht.

Written by Acropia on Wednesday October 20, 2010

10-10-10: Een 'bijzondere' datum

10-10-10

Zucht... (lees: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jaartelling)

Voor mensen die het nog niet doorhebben: Tien (10) jaar geleden begon niet de jaartelling, maar was het 10-10-2000. Dat maakt dat het vandaag 10-10-2010 is. Hoezo bijzondere datum?

Daarbij begon onze jaartelling niet in het jaar 0, maar is deze pas in het jaar 525 begonnen met als startgetal: 525. Dus als meneer Dionysius Exiguus gewoon netjes bij 0 was beginnen te tellen, dan was het vandaag: 10-10-1485.

En dan nog eens roepen dat het zo'n 'bijzondere' datum is...

Written by Acropia on Sunday October 10, 2010

Spanning en avontuur bij valkzeilen

Nazomercafe Liudger

Zoals ieder jaar konden medewerkers van CSG Liudger zich weer inschrijven voor een gezellige en actieve middag/avond samen met de collega's van alle locaties. Van fietsen tot schilderen, voor ieder wat wils. In de geest van het team koos heel systeembeheer voor valkzeilen; aangekondigd als 'spanning en actie' op het water. Plaats: Eernewoude. Tijdstip: aanvang 14.00 uur.

Na ontvangst met koffie/thee konden de mensen die zich hadden opgegeven voor het valkzeilen naar het water lopen. Hier lagen op het onstuimige water een aantal Ottenhome-valken klaar. Nadat de aangestelde kapiteins een bemanning hadden gevonden kon het gevecht met de elementen beginnen.

Om de boot netjes te kunnen optuigen zijn we op de motor naar een Marrekrite-steiger aan de Folkertsleat gevaren. Hier hebben we de zeilen gehesen en kon de inmiddels toegenomen spanning omgezet worden in actie! Via het Sânemar zijn we terug de Folkertsleat opgevaren. Stuurman Robert kon met een prachtige en heldhaftige manoeuvre de tjalkjes en huurkruiser passeren waarna we zijn afgeslagen, linksaf richting Hânsmar.

Langs Hânsmar zijn we doorgevaren naar de Grutte Krite. Omdat in dit deel van natuurgebied de Alde Feanen veel minder bomen langs de meren staan, werd dit deel van de middag extra gevaarlijk. Met de volle zuidwester wind in de zeilen hebben we een aantal slagen gemaakt op de Grutte Krite. Toen we een eilandje enigzins met de kiel de bodem raakten merkte fokkenist Patrick direct op dat onze huurvalk geen boom aan boord had.
Als de boot nu zou vastlopen, zou deze spannende en actieve middag voor deze vier collega's wel eens kunnen uitlopen op een levensgevaarlijke strijd met het woeste water. Maar door zeer goed stuurmanschap van Robert en een sublieme grootschootbeheersing van Albert konden we al snel loskomen van dit eilandje en kozen we weer voor het ruime sop.

Inmiddels begon door alle spanning en actie de trek naar eten behoorlijk op te komen. Daarnaast gaf Buienradar aan dat er nog slechter weer aan zou komen: een storingsfront vanuit het westen. We besloten daarom om de zeilen te strijken en op buitenboordmotor via de Fokkesleat terug te varen naar restaurant De Buitenplaats.

PS. Enkele (lees: alle) passages uit bovenstaande rede kunnen lichtelijk aangezet (lees: volledige opgeklopt) zijn. Daadwerkelijke gezeilde topsnelheid: 4 km/h. Gemiddelde snelheid zeilen: 2 km/h.


Foto's:

Raoul en zijn vikingen

Een drukke kruising

Albert en Robert

Volop spanning en actie!

Met moeite koers te houden

Afgelegde route

Written by Acropia on Friday September 24, 2010