Storm in mijn hoofd ∞even lekker uitwaaien

Welcome Sony Cyber-shot DSC-HX5V

Kiekeboe

Na vele jaren trouwe dienst begon mijn oude digitale compactcamera, een Fujifilm FinePix A310, regelmatig storingen te vertonen. Vastlopers, batterijen zomaar leeg, erg onhandig allemaal. Dus tijd voor een waardige opvolger. Maar welke?

De afgelopen weken heb ik vele websites met reviews, vergelijkingen en ander al dan niet kundig oordeel geraadpleegd. En dan blijkt dat er wel erg veel digitale camera's te krijgen zijn. Gelukkig kon ik het aantal camera's al meer dan halveren doordat ik toch een aantal specifieke wensen en eisen had:

 • Het moest een digitale compact camera zijn; dus eenvoudig mee te nemen in je broekzak.
 • Een behoorlijke vooruitgang qua zoom (de oude FinePix heeft 3x optische zoom); dus minimaal 10x zoom zou prettig zijn.
 • Geen spiegel reflex camera; ik kom uit de automatisering, dus laat de camera a.u.b. het werk doen.
 • (Full) HD-video zou een leuke optie zijn, maar niet noodzakelijk
 • En natuurlijk een betrouwbaar en bewezen merk; ik wil er wel weer een flink aantal jaren mee vooruit kunnen.

Reviews op onder andere websites als LetsGoDigital.org, TestFreaks.nl en TrustedReviews.com, wezen aan dat er op dit moment eigenlijk maar 3 camera's aan deze voorwaarden voldeden, namelijk:

 • Panasonic Lumix DMC-TZ10
 • Sony Cyber-shot DSC-HX5V
 • Canon PowerShot SX210 IS
 • Ricoh CX3
 • Fujifilm FinePix F80EXR

Na een dagje camerashoppen in Groningen, bleven er nog twee spelers over, de TZ10 (Panasonic) en de HX5V (Sony). De SX210 van Canon viel in de hele reviews en tests op internet erg tegen. Hoewel deze camera theoretisch de beste papieren leek te hebben, blijkt er in de praktijk nogal wat verschil te zijn qua kwaliteit van de foto's. Daarnaast viel de vormgeving van de camera zelf ook tegen. Ook de vormgeving van de F80EXR viel tegen, ik had er meer van verwacht. Omdat de CX3 van Ricoh nergens was te vinden, bleven er nog twee camera's over.

De TZ10 en de HX5V komen qua specificaties zeer dicht bij elkaar in de buurt:

 • aantal pixels (12,1 MP tegen 10,2 MP),
 • zoom (12x tegen 10x),
 • lenzen (Leica tegen Sony G),
 • CIPA accuduur (300 foto's tegen 310 foto's),
 • formaat en gewicht van de behuizing vrijwel identiek,
 • beide een GPS-ontvanger ingebouwd..

Toch waren er ook een aantal verschillen in de specs:

 • TZ-10 heeft een veel scherper LCD-scherm (460k tegen 230k pixels)
 • HX5V heeft Full HD 1280p video (TZ-10 alleen HD 720p)
 • TZ-10 heeft een 'oude' CCD fotochip, de HX5V een CMOS fotochip
 • HX5V heeft een handy dandy iPanorama sweep functie

Na veel wikken en wegen moest natuurlijk wel een keer de spreekwoordelijke knoop doorgehakt worden. De scherpte van het LCD-display doet niets af aan de kwaliteit van de foto's. Een iPanorama sweep functie om direct met de camera een panoramafoto te kunnen schieten is leuk, maar pano's op de pc maken is ook niet zo ingewikkeld. De betere videospecs, de CMOS chip die foto's maken in schemer / half donker makkelijker maakt, maar vooral ook de zeer makelijke bediening, hebben er deze keer toe geleid dat ik voor de HX5V gekozen heb. Een hele strijd, maar volgens mij een zeer waardige opvolger van mijn oude digicam.

Voor de geïntresseerden en andere nerds nog even een korte samenvatting onder het motto 'may include, but not be limited to':

 • Merk en type: Sony Cyber-shot DSC-HX5V
 • 10,2 megapixel
 • 10x optisch zoom / 25 mm groothoek
 • Exmor R CMOS fotochip
 • Full HD videoopname (1920x1080 pixels)
 • Brandpuntsafstand: 4,25-42,5 mm (25-250 mm geconverteerd)
 • Interne GPS-ontvanger

Sony DSC-HX5V

Written by Acropia on Sunday August 1, 2010

Elfmerenfietstocht 2010

Elfmerenfietstocht 2010

Nadat ik vorig jaar voor het eerst de Elfmerenfietstocht van 150km gereden had, moest ik er dit jaar weer aan geloven: 150 km door het zuidwesten van Fryslân.

Helaas was ik voorafgaand aan de tocht al een paar dagen ziek geweest, en ook gisteren, op de dag zelf stond ik niet helemaal fit op. Maar dat mocht de pret niet drukken. Opstaan, aankleden, spullen in de auto en op naar Sneek!

De tocht werd georganiseerd door EMC met als start het sportcomplex Schuttersveld aan de rondweg van Sneek. Na de inschrijving konden we vertrekken richting het noorden. Via Offingawier begon de tocht langs het Snekermeer richting Jirnsum. Na 22 km kwam net buiten Terherne de eerste stempel op de kaart. Via Goingarijp, dwars door Joure, en rond het Tjeukemeer kwamen we aan in Oosterzee waar gestempeld kon worden in het cafe.

Via Lemmer, het Ijsselmeer en Sondel kwamen we aan in Balk. Ook hier werd gestempeld in een cafe in het centrum van Balk. Na Balk volgde de korste etappe, 9 km verder werd afgestempeld vlak voor Elahuizen, direct aan het langgerekte meer De Fluezen. Hier werd ook stuk ontbijtkoek aangeboden. Na Elahuizen volgde het laatste grote stuk dat met de wind mee werd gereden naar Warns, waar de inmiddels gereden 100 km op de kaart werd afgestempeld.

De tocht werd voortgezet richting Molkweren, op naar Koudum, it Heidenskip en naar Workum. Vanaf Workum wordt een klein stukje Elfstedentochtroute gefietst. Na Parraga en Dedgum wordt nu echter afgeslagen richting Blauwhuis waarna er eindelijk weer een stukje voor de wind gefietst kan worden. Bij het haventje van Oudega was de laatste stempelpost. Sponsor Auqarius deelde hier voor de laatste kilometers een flesje drinken uit.

Via Gaastmeer ging de tocht verder langs Heeg en nu volgende het laatste stukje in de wind op naar Ijlst. Onderweg werd voor mij plotseling een pauze ingelast: mem was komen kijken! Na een korte babbel en fotoreportage heb de tocht voortgezet via Ijlst en de rondweg van Sneek, om na zes en een kwart uur fietsen de tocht af te sluiten!

Mijn route op Bikemap.net: http://www.bikemap.net/route/485128

Elfmerenfietstocht 2010 - Jan

Elfmerenfietstocht 2010 - Finish

Written by Acropia on Monday May 10, 2010

Vincent Geers - Onder controle

Afgelopen donderdagavond zijn we naar stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden geweest. De heenreis vanuit Drachten was al vermakelijk. Vanaf parkeergarage Hoekstereind tot aan parkeergarage Olderhoofsterkerkhof stonden al om 20.00 uur 's avonds mensen in auto's en op klapstoeltjes hun vrijmarktkleedjes voor de volgende dag, Koninginnedag, te bewaken. Maar genoeg over de vrijmarkt, we kwamen in Leeuwarden voor een avondje cabaret/comedy.

Na een aantal felle lichtflitsen en ritmisch geklap kwam Vincent in het donker op. Het licht ging aan, en hij stond met een eetkamerstoel in zijn handen, klaar om de eerste rij knock-out te slaan. Vincent begon met de vraag welke verwachting iedereen heeft. Van hem..., van zichzelf..., van het verloop van de avond...
Zelf had Vincent wat meer publiek verwacht. De voorstelling werd gehouden in de kleine zaal, maar ook hier waren zo'n driekwart van de stoelen leeg. Volgens Vincent verder geen probleem, maar hij had het anders verwacht.

De voorstelling zat vol met diepe hersenspinsels en knettergekke gedachten. Voor de regelmatige comedybezoeker: een beetje tussen de tegenstellingen van Theo Maassen en de rare gedachtenkronkels van Ronald Goedemondt: 'Wisten jullie dat bij de Mac, er zo nu en dan hamburgers geswaffeld worden? Dat verwacht je niet, en toch gebeurd het!'.

Een van de verwachtingen die Vincent uitsprak was dat na zijn optreden de zaal ging klappen, hij bloemen zou krijgen, hij nogmaals zou komen, en dat de zaal een staande ovatie zou geven. De bloemen zijn er nooit gekomen, maar de rest was volgens Vincent's verwachting.

Zonder het kromliggen van het lachen, toch een leuke avond gehad!

Website Vincent Geers: http://www.vincentgeers.com/

Written by Acropia on Friday April 30, 2010

Comedy Explosion 2010

Gisteren zijn we naar De Harmonie geweest voor een avondje comedy bij Comedy Explosion 2010. We zijn al eens eerder naar een Comedy Explosion geweest, maar omdat de podiumplaatsen worden gerouleerd, is het maar afwachten wie je krijgt.

De avond begon met Patrick Meijer. In 2005 schreef de jury van de toen door Patrick gewonnen Culture Comedy Awards dat er in eerste instantie in het lange slungelige lijf weinig pit lijkt te zitten. Vijf jaar later merkten wij dat deze constatering nog steeds actueel is. Gedurende het kleine half uur dat Patrick op het podium stond is er maar weinig 'feeling' met het publiek geweest.

Als tweede kwam Chris Silos op. Chris kwam door zijn gezellige uitstraling en nogal compacte verschijnen direct al komisch over. De 30 minuten dat hij op het podium stond zijn voorbij gevlogen. Erg leuk!

De derde comedian was Nabil Aoulad Ayad. Bekend van diverse TV-programma's waaronder 'De co-assistent'., maar wij hadden hem nog niet eerder als comedian gezien. Ook het optreden van Nabil was erg leuk. Omdat Nabil zo nu en dan stukje human beatboxing in zijn optreden verwerkte, deed hij regelmatig aan Najib Amhali denken. Geen idee wie eerder was, maar dat maakt ook niet uit, het was leuk, gezellig en erg grappig.

De afsluiter van de avond was Jim Speelmans. Jim kwam op met een kantinestoel en heeft het grootste deel van zijn optreden gedaan languit hangend in de stoel. Jim is raar, soms heel erg raar, soms grappig raar, maar ook vaak onbegrijpelijk raar. Hoewel het achteraf een leuk optreden was, was het vooral raar...

Written by Acropia on Friday April 2, 2010

Jan Akkerman & band - Live in Concert 2010

Jan Akkerman

Gisteravond zijn we naar de Lawei geweest voor een optreden van Jan Akkerman. We hebben hem eerder zien spelen samen met de formatie Five Great Guitars. Daar heb ik destijds zijn dvd 'Live in concert: The Hague 2007' gekocht. Die registratie maakte mij erg nieuwsgierig naar het optreden in de Lawei. We hadden erg mooie kaarten; rij 4 in het midden!

Jan speelde met band, bestaande uit:

Als opwarmer werden een aantal (Focus-)klassiekers gespeeld. De sfeer kwam er al snel goed in. Hierna kwam na korte introductie een nieuwe stuk, maar dat nummer was duidelijk nog niet af. De bandleden waren deze paar minuten namelijk amper op elkaar ingespeeld. Daarna kwamen een paar goede bluesnummers afgewisseld met een paar Focus stukken.

Na de pauze werd er al snel weer keihard gerockt. Zo hard zelfs dat Jan door een snaar heen sloeg: pang! Zoals het een meestergitarist betaamd werd dit 'ongelukje' netjes weggewerkt op de andere snaren, waarna drummer Remko een solo inzette. Zelfs een verlengde solo, zodat Jan zijn kapotte snaar snel kon vervangen. Bij terugkomst werden nog een aantal nummers gespeeld, waarvan een deel als toegift. Een geweldige avond!

Wilbrand Meischke

Remko van der Sluis

Coen Molenaar

Written by Acropia on Saturday February 27, 2010

Oude Venen schaatstoertocht 2010

It giet oan! It sil heve! De reedriderstoertocht op de Alde Feanen yn Earnewald wie dizze moarne myn earste 'echte' tocht dit jier.

'Machtig mooi!' was het antwoord van Erben Wennemars nadat hij keihard ten val kwam bij de marathon op het Veluwemeer afgelopen 14 januari. Ook al ben ik vanmorgen niet onderuit gegaan, was dat wel zo geweest dan waren dat ook de enige woorden die ik had kunnen uitbrengen :)

Voor het eerst sinds 1997 kon er weer goed geschaatst worden op de grotere meren en plassen. Vandaag werd door ijsclub 'Lyts Bigjin' uit Eernewoude, de Oude-Venen schaatstoertocht georganiseerd. Er was een route van ruim 20 km uitgezet door nationaal park de Oude Venen. Deze ronde kon eventueel twee keer geschaatst en afgestempeld worden.

Om goed te kunnen parkeren en te kunnen genieten van het nog niet kapotgereden ijs, ben ik al vroeg naar Eernewoude gereden. De auto kon ik daardoor direct bij Hotel Princenhof kwijt. Er stond een kleine rij bij de inschrijving, maar een kleine 10 minuten later stond ik alweer buiten, met een nog lege stempelkaart.

Via de haven en een vlottenbrug over de nog erg dun bevroren Fokkesleat, werden we naar de recreatiewoningen tegenover hotel Princenhof geleid. Hier mochten de schaatsen onder, en kon de tocht beginnen! De tocht begon met een ronde over het Sânemar. Dit meer ken ik nog goed van de vele vakanties waarbij we de Marrekrite-eilandjes hebben aangedaan bij onze bootvakanties.

Via de Folkertsleat waar heel mooi ijs lag, en een dijkje over klunend, kwamen we aan op een plas die De Koai genoemd wordt. Hier was het ijs echter vrij slecht doordat een niet goed aangevroren toplaag kapotgereden werd. Over hetzelfde dijkje teruggelopen, konden we oversteken naar Hânsmar. Aan de andere kant van Hânsmar maakten we wederom klunend de oversteek naar de polder 'Wyldlannen'. Langs de oever van deze onder water gezette polder schaatsten we naar de verste hoek, tegenover de plas 'Lange Luts' waar zich de eerste stempelpost bevond.

Langs de oever van de vaart 'Geau' zijn we aan het eind van de polder overgestapt op het meertje Bleipet en doorgereden naar de 'Ald Headamssleat'. Vlakbij de brug van Headammen (Hooidammen) stond stempelpost 2. Ook was er een Koek&Sopie. Met een ronde over deze polder schaatsten we terug richting het meer de 'Grutte Krite' welke helemaal rond moesten schaatsen om bij Bleipet weer over te stekken naar de polder. Wederom via Hânsmar en de Folkertsleat zijn we teruggeschaatst naar Earnewald waar een kilometer voor de startplaats de laatste stempel gehaald kon worden. Ook hier was een Koek&Sopie ingericht, waar de inmiddels dik verdiende warme choco er goed in ging! Bij Hotel Princenhof kon de stempelkaart worden ingeleverd, zodat de medailles later konden worden nagestuurd.

Complimenten voor ijsclub Lyts Bigjin, die ondanks een vreselijke website, toch zeker een goede tocht kunnen organiseren.

Route Oude Venen schaatstocht 2010

Bekijk de foto's die tijdens de tocht heb gemaakt:

Haven van Earnewald

Oversteek van de haven

Vlottenbrug over Fokkesleat

Schaatsen binden

Klunen naar De Koai

Richting De Koai

Auto op afslag richting Hânsmar

Stempelpost 1 nabij Lange Luts

Stempelpost 2 Headammen

Schuiven

Tas zoeken

Written by Acropia on Saturday February 13, 2010

Comedytrain 2010

Gisteravond zijn we naar schouwburg De Harmonie in Leeuwarden geweest voor Comedytrain 2010. Omdat we al een aantal keer eerder naar Comedytrain zijn geweest kenden we de opzet van de avond: 4 stand-up comedians die elke een half uurtje mogen spelen, aan elkaar gebabbeld door een MC.

De avond werd ditmaal geleid door MC Soundos el Ahmadi. De 29 jarige Marokkaanse leek enige haast te hebben, maar kreeg de zaal ook al snel in de juiste stemming. Zoals gebruikelijk werd om een daverend applaus gevraagd voor de eerste comedian; ditmaal voor Daniël Arend.

Daniël hebben we al eerder gezien, en deze gedachte bleef ook na een klein half uurtje nog steeds bestaan: deze hebben we al eerder gezien, de grappen al eerder gehoord en nog steeds weinig boeiend. "Meisjes met overal goud, kettingen, armbanden, overal. Nee wat is dan wèl ordinair?!" Nou Daniël, oeroude grappen van stal halen, en een jochie van 13 op de eerste rij vragen of hij z'n voorhuid al kan terugtrekken: dat is ordinair. Het mooie van Comedytrain is dat je na 30 minuten weer verlost bent van een dergelijke 'comedian'.

Na een kort intermezzo door Soundos, kwam de tweede comedian op: Peter Pannenkoek in hoogst eigen persoon. Peter hadden we nog niet eerder gezien. Peter heeft een erg leuk optreden gegeven. Een paar verhalen en wat actualiteit, en het half uurtje was alweer voorbij.

De derde comedian was Roué Verveer. Roué hebben we al vaker gezien en met Roué is het altijd feest. Hij weet elke keer weer op een geweldige manier de volledige zaal in de kreukels te krijgen. Dit keer leefde hij zich uit op de Zumba dans hype. "Zumba les: leuke dames, je wordt er lekker strak van. Nou het enige wat strak was, waren de pakjes van die dames!". Roué mag vaker komen!

De avond werd afgesloten door comedian Martijn Koning. Matrijn hebben we een tijd geleden ook eens eerder gezien, maar had nu nieuw repertoire. Na de zeer energieke Roué, lijkt Martijn een beetje langzaam op stoom de komen. Maar eenmaal onderweg krijgt Martijn de zaal ook snel mee.

Websites:

Written by Acropia on Thursday January 14, 2010

Schudden - Ruis

Zowel cabaretduo Schudden, als hun voorstelling Ruis kenden we beide nog niet. Dus vrijdagavond zonder enige verwachting, maar zeer benieuwd naar wat komen gaat, op naar schouwburg De Lawei.

Op het podium stond een huisje. Een iets ander (groter, breder) huisjs dan we eerder bij Rooyackers, Kamps & Kamps hadden gezien, maar nog zeer zeker een huisje. De voorstelling begon rustig. Een populaire workaholic die zijn scharrel belde, dat 'ie wat later kwam. Maar al binnen de eerste minuut bleken de heren (Emiel de Jong en Noël van Santen) zich razendsnel te kunnen omkleden... Binnen enkele seconden transformeerden ze backstage in een postbode, pizzakoerier, snackbarhouder, schreeuwerige buurman, en vele andere types: 'Hey Martin, Marco hier...'

De daarop volgende 90 minuten werden de vele personages moeiteloos verweven tot een zeer leuk verhaal. Zeer knap gedaan, we hebben ons erg goed vermaakt!

Zie ook, de trailer op YouTube:

Written by Acropia on Saturday January 9, 2010

Goeie doelen? Natuurlijk! Wat kan ik winnen?

Aan de postcode loterij meedoen vanwege de goede doelen... en de mevrouw van de collecte krijgt maximaal 50 cent, want we kunnen natuurlijk niet overal aan geven...

Eindstand 3FM Serious Request voor het Rode Kruis: € 7.113.447,-

Geschatte omzet vuurwerkverkoop 2009: € 65.000.000,-

Written by Acropia on Tuesday December 29, 2009